Unutmayın siz onu bir gün bırakırsanız o sizi iki gün bırakır ! Flüt adına her türlü bilgi, materyal, soru ve isteklerinize cevap bulabileceksiniz. Saygılarımla müzikle kalın…

31 Mayıs 2015 Pazar

FLÜTÜN BÖLÜMLERİ VE TEKNİK ÖZELLİKLERİ


Flütün Bölümleri
Flütün Bölümleri

      Flüt üç parçadan oluşur. Bunlar :

1- AĞIZLIK 

2- GÖVDE


3- KUYRUK


1- AĞIZLIK BÖLÜMÜ : Flütteki seslerin kaynağı ağızlıktır. Sesin oluşumu bu bölümde meydana gelir. Mantar, mantar kapağı ve içine üfleyerek sesi elde ettiğimiz üfleme deliği bu bölümdedir.

2- GÖVDE BÖLÜMÜ : Flütteki notaların büyük çoğunluğunun meydana geldiği bölümdür. Bu bölümde parmaklarımızı bastığımız kapaklar yani perdeler vardır. Perdelerin hemen altında, basıldığında deliklerden hava kaçmasını önleyen, bu sayede seslerin net ve temiz çıkmasını sağlayan yumuşak dokudaki "güderi"ler vardır. Bu perdelerin sabitlendiği "baba" lar ve perdelerin doğal olarak havada kalmasını sağlayan yaylar yine bu bölümün parçalarındandır.

3- KUYRUK BÖLÜMÜ : Flütte genellikle kalın notaların oluşmasını sağlayan bölüm de denebilir. Yine bu bölümde gövde bölümünde olduğu gibi perdeler, güderiler, babalar ve yaylar vardır. Gövde ve kuyruk bölümünün ortak özelliği ağızlıktan gelen titreşimi şekillendirirler. Diğer bir değişle notalara dönüştürürler.

FLÜTTE SESİN OLUŞUMU

          Flütte ses, ağızlıktan üflediğimiz nefes ile meydana gelir. Ağızlıktan üflediğimiz hava ya da nefes doğal olarak ilk bulduğu delikten çıkmak isteyecek. Öncelikle en yakın olan mantar tarafından çıkmak isteyecek, fakat o bölge mantar ile kapalı olduğundan bir an önce çıkmak için daha aşağılara yol kat edecek. Tabi bu yolculuk esnasında dış çeperlere çarparak bir titreşim oluşturacak bu titreşim sesi meydana getirecek. Ve bu sesler gövde ve kuyruk bölümleriyle şekillenerek notaları meydana getirecek.

FLÜTÜN TEKNİK ÖZELLİKLERİ

     Flüt, üflemeli çalgılar içinde en teknik, çevik ve hünerli çalgıdır. Kendi anahtarında ve rejistirinde  Çalamayacağı pasaj ve melodi yoktur. Kromatik ve diyatonik ezgiler, arpejler, süratli notalar, uçarı ve gösterişli pasajlar, bağlı ve dilli olarak çok hızlı metronomlarda çalınabilir. Ayrıca, yakın ve uzak atlamalı aralıkların tekrar tekrar çalınışları,  stakato (Staccato), trill (Bir notanın altındaki ya da üstündeki nota ile sürekli ve hızlı olarak çarpıştırılması), tremolo, grupetto ve benzeri teknikler flüt ile rahatlıkla çalınabilir. Tek dil, çift dil, üç dil ve kurbağa dili tekniği kullanılır. Flütün, crescendo (Kreşendo) ve decrescendo (Desrescendo) olanakları diğer enstrümanlara göre büyük ölçüde kısıtlıdır. Bazı trill ve tremololar ise olanaksızdır. Özellikle ince notalardaki gür pasajların çalımında çok nefes harcanması gerektiği için cümle yapısı, flütçüyü arada bir nefes alma ihtiyacını giderecek nitelikte boşluklar içermelidir.

0 yorum:

Yorum Gönder

Copyright © Flüt'e dair herşey... | Powered by Blogger

Design by |Anders Noren Blogger Theme by NewBloggerThemes.com