Unutmayın siz onu bir gün bırakırsanız o sizi iki gün bırakır ! Flüt adına her türlü bilgi, materyal, soru ve isteklerinize cevap bulabileceksiniz. Saygılarımla müzikle kalın…

31 Mayıs 2015 Pazar

SENKOP

          Yunanca sug (ile) ve koptein (kesmek) kelimelerinden bileşik, kesikleme anlamına gelen bu terim, dilimizde,Fransızca Syncope (Sinkop)' un okunuşundan, Senkop olarak kullanılmakta ise de, bugün sürçerlik veya sürçün kelimeleriyle karşılanmaya çalışılmaktadır. Bu terimin anlamı şudur: Sesli bir süre, hafif bir vuruş veya zaman ile başlayıp, kuvvetli bir vuruş veya zaman ile devam edecek demektir. Hafif bir vuruş veya zaman ile başlayan sesli sürenin, kuvvetli bir vuruş veya zaman ile devamı, ayrı bir sesli süre ile gösterilmişse, her iki süre bağ işareti ile bağlanır. Bu bağın kullanılması zorunludur. Bu bağlı sürelere  sonkoplu notalar denir. Bu işlem çoğunlukla, bitişik iki ölçü arasındaki senkoplu notalar için gereklidir. Bir ölçü içindeki iki notayı ayrı ayrı yazıp bağlamak gereksizdir. Çünkü bir değer şeklinde gösterilir. 

Senkop
Vuruşlar Üzerinde Senkop

Senkop
Zamanlar Üzerinde Senkop

EŞİT OLAN SENKOP

          Bir senkopun iki değeri eşit değerli ve eşit süreli olursa, bu senkopa eşit olan senkop denir. Aşağıdaki örnekte de görüldüğü gibi, senkoplu notaların süre ve değerleri birbirine eşit olduğundan böyle senkoplara eşit olan senkop denir.

Senkop
Eşit Senkop

EŞİT OLMAYAN SENKOP


          Bir senkop'un, iki değeri eşit süreli değil ve ikinci değer birinci değerden sürece küçük ise, bu senkop'a eşit olmayan senkop denir. Aşağıdaki örnekte de görüldüğü gibi, senkoplu notalardan ikinciler birincilerden, sürece küçüktür.


Senkop
Eşit Olmayan Senkop

AKSAK SENKOP

          
          Bir senkop'un iki değeri eşit süreli değil ve ikinci değer birinci değerden, sürece büyük ise bu semnkop'a aksak senkop denir. Aşağıdaki örnekte de görüldüğü gibi, senkoplu notalardan ikinciler birincilerden, sürece büyüktür.

Senkop
Aksak Senkop



          Senkop enstrümanlardan yalnız birinde varsa, buna "Melodi Senkop" u, eğer çeşitli enstrümanlara birden yapılıyorsa, buna da "Armoni Senkop" u denir.

1 yorum:

Copyright © Flüt'e dair herşey... | Powered by Blogger

Design by |Anders Noren Blogger Theme by NewBloggerThemes.com