Unutmayın siz onu bir gün bırakırsanız o sizi iki gün bırakır ! Flüt adına her türlü bilgi, materyal, soru ve isteklerinize cevap bulabileceksiniz. Saygılarımla müzikle kalın…

31 Mayıs 2015 Pazar

MÜZİKTE BAĞLAR

BAĞLAR          

          Müzikte sesli süreleri dil vurmadan, birbirine bağlayarak çalmamızı sağlayan şekillere "Bağ" denir. Müzikte Üç Çeşit bağ vardır. Bunlar, "Çoğaltma Bağı", "Deyim Bağı", ve "Hece Bağı" dır. 


ÇOĞALTMA BAĞI

          Sesli süre değerlerini (notaları), müzikte sadece çoğaltma noktası kullanılmaz. İsimleri ve sesleri aynı olan, iki yada daha fazla notanın, kesinti olmadan okunacağını veya çalınacağını gösteren işarete "Çoğaltma Bağı" denir. İlk notaya dil vurulur ve diğer bağlı olan son notaya kadar, son nota dahil dil vurulmaz. Çoğaltma bağında, daima küçük değer büyük değere eklenerek bağlanır. Bağ işareti notaların daima baş kısımlarına konulur.


Bağ
       Çoğaltma Bağı

      

DEYİM BAĞI

          Müzik parçalarında isim ve sesleri aynı olmayan iki ya da daha fazla notanın kesinti olmadan okunacağını ve çalınacağını gösteren işarete "Deyim Bağı" denir.  İlk notaya dil vurulur ve diğer bağlı olan son notaya kadar, son nota dahil dil vurulmaz. Üzerine deyim bağı konulan notaların birisi bittiği anda kesinti verilmeden diğeri başlar.  Bağ işareti notaların daima baş kısımlarına konulur.

Bağ
Deyim Bağı

HECE BAĞI

         Bir de, sözlü notaların deyim bağı ile bağlanışı vardır. bu bağ, her heceyi gösterdiğinden, buna "Hece bağı" adı verilir. Her heceye düşen notaların, bağlanışındaki amaç, şarkıcının heceye düşen notaları görmek kolaylığını sağlamak içindir. 

Bağ
Hece Bağı
   
          Bağ konusunda dikkat etmemiz gereken kurallar vardır. Bunlar, bağ içinde, bağ bitene kadar dil vurulmaz ara vermeden sürekli çalınır. Ve bağ içinde bağ bitene kadar kesinlikle ve kesinlikle nefes alınmaz.

2 yorum:

  1. muhteşem bir site sizin sayenizde bir sürü şey öğrendim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler faydalı olabildiyse ne mutlu bana ;)

      Sil

Copyright © Flüt'e dair herşey... | Powered by Blogger

Design by |Anders Noren Blogger Theme by NewBloggerThemes.com