BAĞLAR
Müzikte sesli süreleri dil vurmadan, birbirine bağlayarak çalmamızı sağlayan şekillere "Bağ" denir. Müzikte Üç Çeşit bağ vardır. Bunlar, "Çoğaltma Bağı", "Deyim Bağı", ve "Hece Bağı" dır.
ÇOĞALTMA BAĞI
Sesli süre değerlerini (notaları), müzikte sadece çoğaltma noktası kullanılmaz. İsimleri ve sesleri aynı olan, iki yada daha fazla notanın, kesinti olmadan okunacağını veya çalınacağını gösteren işarete "Çoğaltma Bağı" denir. İlk notaya dil vurulur ve diğer bağlı olan son notaya kadar, son nota dahil dil vurulmaz. Çoğaltma bağında, daima küçük değer büyük değere eklenerek bağlanır. Bağ işareti notaların daima baş kısımlarına konulur.
Çoğaltma Bağı |
DEYİM BAĞI
Müzik parçalarında isim ve sesleri aynı olmayan iki ya da daha fazla notanın kesinti olmadan okunacağını ve çalınacağını gösteren işarete "Deyim Bağı" denir. İlk notaya dil vurulur ve diğer bağlı olan son notaya kadar, son nota dahil dil vurulmaz. Üzerine deyim bağı konulan notaların birisi bittiği anda kesinti verilmeden diğeri başlar. Bağ işareti notaların daima baş kısımlarına konulur.
Deyim Bağı |
HECE BAĞI
Bir de, sözlü notaların deyim bağı ile bağlanışı vardır. bu bağ, her heceyi gösterdiğinden, buna "Hece bağı" adı verilir. Her heceye düşen notaların, bağlanışındaki amaç, şarkıcının heceye düşen notaları görmek kolaylığını sağlamak içindir.
Hece Bağı |
Bağ konusunda dikkat etmemiz gereken kurallar vardır. Bunlar, bağ içinde, bağ bitene kadar dil vurulmaz ara vermeden sürekli çalınır. Ve bağ içinde bağ bitene kadar kesinlikle ve kesinlikle nefes alınmaz.
muhteşem bir site sizin sayenizde bir sürü şey öğrendim
YanıtlaSilTeşekkürler faydalı olabildiyse ne mutlu bana ;)
Sil