Unutmayın siz onu bir gün bırakırsanız o sizi iki gün bırakır ! Flüt adına her türlü bilgi, materyal, soru ve isteklerinize cevap bulabileceksiniz. Saygılarımla müzikle kalın…

31 Mayıs 2015 Pazar

James Galway

Flutist Sir James Galway
James Galway
           8 Aralık 1939 tarihinde İrlanda’nın kuzeyinde Belfast kasabasında dünyaya geldi. Küçük yaşta müzik hayatına pennywhistle çalarak başladı. Dünyaca ün kazanmış yan flüt virtüözü Galway, “altın flütlü adam” olarak tanınmaktadır.
    Guildhall Müzik Okulu’nda Geoffrey Gilbert’tan, Royal Müzik Okulu’nda John Francis’den eğitim almıştır. Paris Konservatuarı’nda okurken Gaston Crunelle, Jean-Pierre Rampal ve akademi dışında da Marcel Moyse beraber çalıştığı isimlerdir.
Eğitim hayatı bittikten sonra 15 sene orkestra sanatçılığı yapan Galway, 1950 lerde en ünlü dönemini yaşayan Philharmonia Orchestra da çaldı.
      Sadler’s Wells Opera, Covent Garden Opera, the Londra Senfoni Orkestrası ve the Royal Filarmoni Orkestrası’nda çaldı. Şef Herbert von Karajan ile anlaşmazlık yaşayana dek Berlin Filarmoni Orkestrası’nda 1969 dan 1975 e kadar baş flütçü olarak çalıştı. Berlin Filarmoni Orkestrası’ndan ayrıldıktan sonra 1975’ten itibaren Jean-Pierre Rampal gibi solo bir kariyer sürdürdü.
     Performanslarında, klasik repertuarın dışında, çağdaş flüt bestelerinden de yorumlamalar yapar. David Amram, Malcolm Arnold, William Bolcom, John Corigliano, Dave Heath, Lowell Liebermann ve Joaquín Rodrigo eserlerini yorumladığı flüt bestecilerinden sadece bazılarıdır.
     1987 yılında “James Galway and the Chieftains” grup adıyla çıkan “In Ireland” isimli albüm, İngiltere müzik listelerinde 32. sıraya kadar yükselmiştir. Dünyanın pek çok yerinde çok sayıda konser veren Galway, hala verdiği konserleri düzenli olarak sürdürmektedir. Dünyanın en çok tanınan flüt sanatçılarından birisidir. London Mozart Players da, Baş Ziyaretçi Orkestra Şefidir.
     Lord of the Rings film müzikleri için çaldığı flüt, yaptığı önemli işlerdendir. Haziran 2008 de, Liza Minnelli ve B.B. King ile birlikte Hollywood Bowl Hall of Fame'e kabul edilen sanatçının flütleri Nagahara ve Muramatsu markadır. Galway, üçüncü eşi Jeanne Galway ile birlikte Maggen’da yaşamaktadır. İkili, kimi zaman Philip Moll’un da piyanosuyla katıldığı düetler yapmaktadır. Turnedeyken de her seviyeden flütçüler için atölye çalışmaları yapmaktadırlar.
      Galway, genç flütçülere destek olmayı hedefleyen Flutewise isimli organizasyona da başkanlık yapmaktadır. İngiletere devleti Galway e OBE ve Knight nişanlarını takmıştır. 2001 yılında Kraliçe Elizabeth tarafından “Sir” ünvanı ile onurlandırılmıştır. Klasikten popa, cazdan latin müziklerine kadar birçok türden müziği yorumlamaktadır.

0 yorum:

Yorum Gönder

Copyright © Flüt'e dair herşey... | Powered by Blogger

Design by |Anders Noren Blogger Theme by NewBloggerThemes.com