Unutmayın siz onu bir gün bırakırsanız o sizi iki gün bırakır ! Flüt adına her türlü bilgi, materyal, soru ve isteklerinize cevap bulabileceksiniz. Saygılarımla müzikle kalın…

31 Mayıs 2015 Pazar

FLÜTÜN SES GENİŞLİĞİ

Flütün Register'i
Flüt'ün Ses Genişliği (Register'i)
     Flüt transpoze bir çalgı değildir. Sol anahtarı kullanır. Transpoze bir çalgı olmadığı için sol anahtarında notaların yerini değiştirmeden olduğu gibi okur ve çalar. Yandaki resimde de görüleceği gibi üç oktav bir ses genişliği vardır. Bu ses genişliği içinde her türlü kromatik ve diyatonik sesler elde edilir. Üçüncü oktavdaki bir kaç ses çok tiz ve sert olduğundan rahatsız edici olabilir bu yüzden pek kullanılmaz ya da orkestralarda tutti bölümlerde kullanılır. Üfleme deliğinden üflenen havanın ağızlığın dış çeperlerine çarpıp titreşim oluşturarak ses meydana gelir. Gövde ve kuruk bölümleri ile ses şekillenerek notalara dönüşür. 

Tınlama Bölgeleri :

     Tüm çalgıların, özellikle tahta nefesli çalgıların ses genişliği içinde kendine özgü bir ses rengi olmakla birlikte kalın, orta ve ince sesleri arasında tını farklılıkları görülür. Bu farklılıklar ancak dinleme yoluyla anlaşılabilir ve birbirinden ayırt edilebilir.

Kalın Ses Bölgesi :

     Flütün en kalın sesi portenin altındaki birinci ek çizgideki "Do" notasıdır. Bu yüzden flüt "Do Flüt" olarak bilinir. En kalın sesler ılık, pürüzlü, kadifemsi ve havalı biçimde tınlayabilir. Tek olarak dinlenildiğinde çok etkili, dokunaklı ve duygusaldır. Ancak birinci oktavdaki bu kalın notalar başka çalgılar tarafından kolayca bastırılabileceğinden, orkestra düzenlemelerinin bu göz önüne alınarak yapılması gerekir.

Orta Ses Bölgesi :

      Bu sesler, oldukça yumuşak, tatlı ve duyguludur. Doğayı ya da kırları yansıtan flüt soloları bu oktav içinde daha iyi duyulur.

İnce Ses Bölgesi :

      Portenin üstündeki ikinci ek çizgideki do notasından sonraki notalar beşinci ek çizginin üstündeki do notasına kadar üçüncü oktav yani, İnce ses bölgesi diye nitelendirilir. İnceye doğru sınır, birkaç ses daha zorlansa da, bu seslerin kullanımı yaygın değildir. Sesler yukarı doğru çıktıkça parlaklaşır. Bu bölge de çalınan ezgiler, huzurlu ve sakin bir hava yaratır. En ince notalar çok gür ve parlaktır. Besteciler bu sesleri kullanmak istediklerin de, daha çok pikolo'yu tercih ederler. Flüt soloları en çok bu bölgeye yazılır. Flüt soloları en çok bu bölgeye yazılır. İnce ses bölgesi, ses frekanslarının yüksek olması ve üfleme şiddetinin artması nedeni ile dinleyenler için diğer çalgılar arasından dikkat çekmektedir.

0 yorum:

Yorum Gönder

Copyright © Flüt'e dair herşey... | Powered by Blogger

Design by |Anders Noren Blogger Theme by NewBloggerThemes.com