YAN FLÜTÜN BÖLÜMLERİNİ BİRLEŞTİRME
“Yan Flütün Bölümleri” konumuzda flütün bölümlerini öğrenmiştik. Şimdi flütün bölümlerini nasıl bir araya getireceğimizi inceleyelim; Flütün bölümlerini birleştirirken öncelikle ağızlık ve gövde bölümlerini birleştiriyoruz. Birleştirirken gövde üzerinde bulunun mekanizmayı elimizle sıkmamaya dikkat etmemiz gerekiyor. Sağ elimize gövde bölümünü, sol elimize ağızlık bölümünü alıp gövde bölümünde bulunan mekanizmayı sıkmadan gövdenin yukarısında bulunan boşluktan tutarak ağızlıkla gövdeyi birleştiriyoruz. Birleştirdikten sonra yine gövdenin yukarısında bulunan boşluktan tutarak kuyruğu da birleştiriyoruz. Birleştirme işi bittikten sonra bu bölümleri çalabileceğimiz şekilde hizalamamız gerekmektedir. Bu hiza sırası ile gövde – ağızlık ve gövde - kuyruk şeklinde olacaktır.
![]() |
Gövde ve Ağızlık Bölümlerini Birleştirme |
![]() |
Gövde ve Kuyruk Bölümlerini Birleştirme |
PARMAKLARIMIZI FLÜTÜN PERDELERİNE YERLEŞTİRME
Flüt yatay şekilde çalınan bir enstrüman olduğu için dengeli bir tutuş çok önemlidir. Bunun için flütün kavrandığı noktaların mantığını anlamak ve dengeli bir flüt tutuşu için ağırlık merkezlerini bilmek bilmek gereklidir.
FLÜTTE DENGE
Flütte dört adet dengeli kavrama noktası vardır. Bunlar ;
1- .Sol işaret parmağının gövde bölümünde “do” perdesinin hemen yanından flütü saracak şekilde hafifçe basar gibi tutulmasıdır.
2- Sağ işaret parmağının flütün gövdesini “Fa” perdesi altından destek amaçlı kavramasıdır.
3- Sağ serçe parmağının “Re Diyez” perdesine devamlı olarak basmasıdır.
4- Flütün dudağa yerleştirilmesi ve sol elle flütün hafifçe dudağa doğru ittirilmesidir. Flütü bu şekilde dudağımıza yerleştirdikten sonra ağızlıkla üfleme çalışmasında dikkat ettiğimiz noktaları hatırlayarak ağızlığın dudağa 90, yere 180 derecelik bir açıyla durmasına özen gösterin. Sağ ve sol ellerinizin bilekleri kıvrık olmayacak bir şekilde ve kollarınızın bilekleriniz düzleminde olmasına dikkat ediniz.
FLÜT PARMAK POZİSYONLARI
Parmaklarınızı, denge konusunu dikkate alarak aşağıdaki resme göre flütteki perdelere yerleştirin.
![]() |
FLÜT PARMAK POZİSYONLARI |
Flüt e yeni başlıyorum, amacım pofesyonel olmak değil ve hayatıma bir yol arkadaşı olarak flütü de eklemek istiyorum. Hazırlamış olduğunuz bu destek sayfası için teşekkür ederim. Uğur Üçoklar
YanıtlaSil[Soyadım takma olup, sevdiğim bir soyad olduğu için kullanıyorum :) ]