Unutmayın siz onu bir gün bırakırsanız o sizi iki gün bırakır ! Flüt adına her türlü bilgi, materyal, soru ve isteklerinize cevap bulabileceksiniz. Saygılarımla müzikle kalın…

31 Mayıs 2015 Pazar

FLÜTÜN DURUŞ VE TUTUŞ TEKNİĞİ

YAN FLÜTÜN BÖLÜMLERİNİ BİRLEŞTİRME


          “Yan Flütün Bölümleri” konumuzda flütün bölümlerini öğrenmiştik. Şimdi flütün bölümlerini nasıl bir araya getireceğimizi inceleyelim; Flütün bölümlerini birleştirirken öncelikle ağızlık ve gövde bölümlerini birleştiriyoruz. Birleştirirken gövde üzerinde bulunun mekanizmayı elimizle sıkmamaya dikkat etmemiz gerekiyor. Sağ elimize gövde bölümünü, sol elimize ağızlık bölümünü alıp gövde bölümünde bulunan mekanizmayı sıkmadan gövdenin yukarısında bulunan boşluktan tutarak ağızlıkla gövdeyi birleştiriyoruz. Birleştirdikten sonra yine gövdenin yukarısında bulunan boşluktan tutarak kuyruğu da birleştiriyoruz. Birleştirme işi bittikten sonra bu bölümleri çalabileceğimiz şekilde hizalamamız gerekmektedir. Bu hiza sırası ile gövde – ağızlık ve gövde - kuyruk şeklinde olacaktır.

Flütü Birleştirme
Gövde ve Ağızlık Bölümlerini Birleştirme
Öncelikle, gövde - ağızlık bölümlerini resimde olduğu gibi, gövdenin en üstünde bulunan diğer perdelere nazaran biraz daha küçük perdeden, ağızlıktaki üfleme deliğine doğru simetrik bir çizgi çiziyoruz. Bu hiza, doğru bir üfleme tekniği açısından bundan sonra ki flüt hayatımız boyunca hep aynı şekilde kalacak. Bazı modellerde bu hiza flüt üzerinde bulunan bir “ok” yardımı ile fabrika çıkışı işaretlidir. Ancak bu her marka ve model flütte olmadığı için bunu manuel ayarlayabilmemiz kendi yararımıza olacaktır.

Flütün Birleştirme
Gövde ve Kuyruk Bölümlerini Birleştirme
Gövde - Kuyruk hizalanmasın da ise gövdenin altında ki son perdenin açıklığı ile kuyruk bölümünde ki oval olan ilk perdenin, oval kısmı gövdenin son perdesinde ki açıklığa denk gelecek şekilde, resimdeki gibi hizalanmalıdır, Bu hizalama sizin sağ el serçe parmağınızın uzunluğu, kısalığı ya da parmak rahatlığınız açısından opsiyoneldir ve kendinize göre ileri, geri çevirerek ayarlamanız mümkündür.

PARMAKLARIMIZI FLÜTÜN PERDELERİNE YERLEŞTİRME

          Flüt yatay şekilde çalınan bir enstrüman olduğu için dengeli bir tutuş çok önemlidir. Bunun için flütün kavrandığı noktaların mantığını anlamak ve dengeli bir flüt tutuşu için ağırlık merkezlerini bilmek bilmek gereklidir.

FLÜTTE DENGE

          Flütte dört adet dengeli kavrama noktası vardır. Bunlar ;

          1- .Sol işaret parmağının gövde bölümünde “do” perdesinin hemen yanından flütü saracak şekilde hafifçe basar gibi tutulmasıdır.



          2- Sağ işaret parmağının flütün gövdesini “Fa” perdesi altından destek amaçlı kavramasıdır.



          3- Sağ serçe parmağının “Re Diyez” perdesine devamlı olarak basmasıdır.



          4- Flütün dudağa yerleştirilmesi ve sol elle flütün hafifçe dudağa doğru ittirilmesidir. Flütü bu şekilde dudağımıza yerleştirdikten sonra ağızlıkla üfleme çalışmasında dikkat ettiğimiz noktaları hatırlayarak ağızlığın dudağa 90, yere 180 derecelik bir açıyla durmasına özen gösterin. Sağ ve sol ellerinizin bilekleri kıvrık olmayacak bir şekilde ve kollarınızın bilekleriniz düzleminde olmasına dikkat ediniz.



           Çalışmalarınız sırasında boy aynası karşısında vücudunuzun pozisyonunu, dudak pozisyonunu ve flütü doğru tutup tutmadığınızı sık sık kontrol edin. 

FLÜT PARMAK POZİSYONLARI

          Parmaklarınızı, denge konusunu dikkate alarak aşağıdaki resme göre flütteki perdelere yerleştirin.

Flüt Parmak Pozisyonları
FLÜT PARMAK POZİSYONLARI

1 yorum:

  1. Flüt e yeni başlıyorum, amacım pofesyonel olmak değil ve hayatıma bir yol arkadaşı olarak flütü de eklemek istiyorum. Hazırlamış olduğunuz bu destek sayfası için teşekkür ederim. Uğur Üçoklar
    [Soyadım takma olup, sevdiğim bir soyad olduğu için kullanıyorum :) ]

    YanıtlaSil

Copyright © Flüt'e dair herşey... | Powered by Blogger

Design by |Anders Noren Blogger Theme by NewBloggerThemes.com