Unutmayın siz onu bir gün bırakırsanız o sizi iki gün bırakır ! Flüt adına her türlü bilgi, materyal, soru ve isteklerinize cevap bulabileceksiniz. Saygılarımla müzikle kalın…

31 Mayıs 2015 Pazar

YAN FLÜTTE AĞIZLIK MANTARI

FLÜTTE AĞIZLIK MANTARI VE AYARI

AĞIZLIK MANTARINDA SIZINTI KONTROLÜ

          Flütünüzdeki ağızlık mantarının sızıntı yapmaması enstrümanınızın güvenilirliği için hayati önem taşır. Ağızlık mantarınızı sık aralıklarla aşağıdaki vakum testiyle şu şekilde kontrol edin:

          Bir parmağınızı suya batırıp, hava geçirmeyecek şekilde üfleme (ambişür) deliğinin üstüne koyun. Ağzınızı, ağızlığın açık olan boru ucunun üstüne yerleştirin. Ağızlıkta vakum etkisi yaratmak için içinize hava çekin. Eğer ağızlık mantarında sızdırma yoksa vakumu en az 6 ila 8 saniye kadar sürdürebilmeniz gerekir. Eğer ağızlık mantarında ciddi bir sızıntı varsa, vakumu 1-2 saniyeden fazla devam ettirmek mümkün olmayacaktır. Ağızlık mantarı yılda bir kez bir teknisyen tarafından değiştirilmesi ile devamlı sızdırmazlık sağlanabilir.

          Yan flütünüzün mümkün olan en iyi şekilde çalışabilmesi için, yılda bir kez kalifiye bir teknisyene göstermek yararlı olur. Programlarının yoğunluğuna bağlı olarak bazı flütçüler, flütlerini daha sık kontrolden geçirmeyi tercih edebilir. Eğer flütünüzün gerektiği gibi çalmadığından endişeleniyorsanız, bu yazıda anlatılan teknikler, flütünüzün bakıma ihtiyacının olup olmadığını gösterecektir.

AĞIZLIK MANTARI AYARI NASIL YAPILIR ?


Ağızlık mantarının ayarını kendiniz yapıyorsanız, şu teknikleri kullanabilirsiniz:

       Ayarlara dokunmadan önce yan flüt ağızlık mantarının konumunu, temizleme çubuğunuzla kontrol ederek dikkatlice belirleyin. Bu işlemi yaparken, güç almak için ağızlığa yaslanmayın. Ağızlık borusunu güvenli biçimde tutabilmek adına, kauçuk eldiven kullanmanız uygun olur. Deneyimli ve kalifiye bir teknisyen değilseniz, bu işlemleri gerçekleştirirken herhangi bir alet kullanmayın.

          Tüm oktavlarda sürekli olarak pes çalan bir flütü onarmak için flütün borusu kısaltılmalıdır. Boruyu kısaltmak için öncelikle, ağızlık mantar vidasını saatin tersi yönünde yaklaşık yarım tur kadar çevirin. Bunu yaptıktan sonra, ağızlık mantar vidasını boruya doğru, ağızlık boru sistemine iyice oturana dek içeri itin. Bir yarım tur daha çevirmeden önce, akort aletinizle flütün akordunu kontrol edin. Mantar kapağı vidası içeri itildiğinde, mantar başlıktan uzaklaştırılmış olur, bu sayede boru kısalır. Mantar kapağı vidasını boruya doğru iterken herhangi bir dirençle karşılaşmanız durumunda, kuvvet uygulamayın. Böyle bir durumla karşı karşıya olduğunuzda, bir flüt teknisyeninden yardım almanız gereklidir.
          
          Tüm Oktavlarda sürekli olarak tiz çalan bir flütü onarmada, flütün borusunu uzatılmak gerekir. Boruyu uzatabilmek için ağızlık başlık vidasını saat yönünde yaklaşık yarım tur kadar çevirmelisiniz. Bir yarım tur daha çevirmeden önce, kullandığınız akort aletinizin akordunu kontrol edin. Başlık vidası saat yönünde döndürüldüğünde, ağızlık mantarını başlığa doğru çeker ve böylece boruyu uzatır. Burada sırada da herhangi bir dirençle karşılaşacak olursanız kuvvet uygulamayın. Ayarı tamamlamak için onarım teknisyeninizle temasa geçin.

          Ağızlık mantarları eskidiğinde sızıntıya neden olabilir ve bu durumdan enstrümanın akordu etkilenebilir. Yıllık yenileme yapıldığı takdirde sızdırmanın önüne geçilir, böylece akort güvenliği sağlanır.

Ağızlık Mantarı Ayarı Ne Zaman Yapılmalı?


      Flütün doğru akortlanmasında ağızlık mantarının yeri önemlidir. Ambişürün, ağızlık borusunun üzerine yerleştirilişi ve baca da denilen ambişür deliğinin iç boyutları da flütün optimal akordunu belirler.

   Flüt çalan her kişinin ambişürü (Üfleme Tekniği) kendine özeldir. Çalacak kişiye en uygun perde mekanizması özelliğini yakalayabilmek için ağızlık mantarına hafif bir ayar yapılabilir. Eğer flüt sürekli olarak tüm rejistirlerde tiz ya da pes çalıyorsa, ağızlık mantarına ayar yapmak gerekli olabilir.

     Ağızlık mantarının yerleştirilişi değiştirildiğinde, flüt borusu uzayarak ya da kısalarak akort değiştirilir. Temizleme çubuğun üzerindeki işaretin yerine dikkat etmelisiniz. Genel kabul gören bir kural olarak temizleme çubuğu üzerindeki bu işaret, ağızlığın içine sokulduğunda üfleme (ambişür) deliğinin tam ortasına gelmelidir. Flütü çalan kişi kendi ağızlık mantarına ufak ayarlar yapmaya ihtiyaç duysa da, ağızlık mantar ayarlarının, profesyonel servisin bir parçası olarak her yıl kalifiye bir teknisyen tarafından yapılması daha doğrudur.

0 yorum:

Yorum Gönder

Copyright © Flüt'e dair herşey... | Powered by Blogger

Design by |Anders Noren Blogger Theme by NewBloggerThemes.com