Unutmayın siz onu bir gün bırakırsanız o sizi iki gün bırakır ! Flüt adına her türlü bilgi, materyal, soru ve isteklerinize cevap bulabileceksiniz. Saygılarımla müzikle kalın…

31 Mayıs 2015 Pazar

YAN FLÜTÜN AKORDU

          Yan flütün doğru akortlanmasında ağızlık mantarının yeri önemlidir. “Ağızlık mantarı”nı bir sonraki dersimizde ayrıntılı olarak işleyeceğiz.  Ambişürün (Flütü üflediğimiz tekniğin adı), ağızlık borusunun üzerine yerleştirilişi ve baca da denilen ambişür deliğinin iç boyutları da flütün optimal akordunu belirler. Ağızlığın flütün akordundaki bu etkisinin yanı sıra, flütün iç boyutları (en ve boy), deliğin boyutu ve yüksekliği ve perde aralığı (perdeler ile onlara karşılık gelen delikler arasındaki aralık) akortta etkisi olan diğer faktörlerdir.

        Yan flüt akordunu kontrol ederken, kullandığınız akort aletinin doğru akorda ayarlandığından emin olmalısınız. Flüt sabit perdeli bir enstrüman olduğundan, çalışırken akort gerektirmez. Çok az da olsa değişik firmaların yaptığı flütler arasında ses uyumsuzluklarına rastlamak mümkündür.

     Eşlikli çalışmalarda iki enstrüman arasındaki uyumsuzluğun giderilmesi gereklidir. Bu ihtimali göz önünde bulunduran yapımcılar, üfleme deliğinin bulunduğu başlık ile gövdenin iç içe geçtiği ek yerini uzun bırakmışlardır. Bu ek yerinin uzatılmasıyla, flütün boyu da uzayacağından sesler kalınlaşmış olur. Böylece eşlik sazı ile akort yapmak mümkün olur.  Yan flüt metalden yapılmış bir enstrüman olduğu için, ısı farklılıklarına bağlı olarak genleşmesi çabuk değişir. Bu yüzden akordu da değişir. Eşlikli çalışmalarda iyi bir akort için önce flütün içine birkaç kez sıcak hava üfleyip, ondan sonra akort yapmak gerekir.

        Piyano, org gibi çalgılarda günübirlik akortlar yapılmaz. Flüt ile böyle çalgılarla eşlikli çalışma yapmak istendiğinde iki çalgının aynı frekansa akortlanamaması halinde, yani piyanonun sesinin tiz kalması durumunda, flütün sesini tizleştirmenin bir başka yolu da, başlıktaki mantarı, mantar kapağını gevşetip içeri doğru iterek üfleme deliğine yakınlaştırmaktır. Ya da piyanonun sesinin pes kalması durumunda, flütün sesini de pesleştirmenin yolu başlıktaki mantarı, mantar kapağını sıkarak üfleme deliğinden uzaklaştırmaktır. Ancak bu işlem mecbur kalınmadıkça yapılmamalıdır.

0 yorum:

Yorum Gönder

Copyright © Flüt'e dair herşey... | Powered by Blogger

Design by |Anders Noren Blogger Theme by NewBloggerThemes.com