Unutmayın siz onu bir gün bırakırsanız o sizi iki gün bırakır ! Flüt adına her türlü bilgi, materyal, soru ve isteklerinize cevap bulabileceksiniz. Saygılarımla müzikle kalın…

31 Mayıs 2015 Pazar

Gülşen TATU

Türk Flütçüler
Arife Gülşen TATU
          Tam adı Arife Gülşen Tatu’dur.  İzmir doğumlu flüt sanatçısıdır. İzmir Devlet Konservatuarı’nda eğitim alan Tatu, 1971 yılında mezun olduktan sonra asistan olarak burada çalışmayı sürdürdü.
     Bir yıl sonra 1972’de DAAD bursunu kazanıp ve asistanlığı bırakarak Almanya’ya gitti. Almanya’da Essen ve Freiburg Yüksek Müzik Okullarında Prof. Rütters ve dünyaca ünlü Prof. Nicolet’in asistanlığını yaptı. Yine aynı dönemde Güney Batı Almanya Radyo Senfoni Orkestrası’nda solo flütist olarak çalıştı.
     Eğitimci olarak sergilediği başarılı çalışmalar, onun başka okullardan da teklif almasını sağladı. Karlsruhe ve Stuttgart Yüksek Müzik Okullarından aldığı teklifleri değerlendirerek bir müddet bu okullarda da  çalıştı. 1986 yılında Trossingen Yüksek Müzik Okulu’na profesör olarak atanması ile diğer okullardaki görevlerini sonlandırdı.
     1986’da  İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası’na solistlik görevine atandı. Şimdi ise İzmir Devlet Senfoni Orkestrası sanatçısıdır. Birçok Avrupa ülkesinde, Uzak Doğu’da başarılı konserler ve kurslar vermiş; kayıtlar gerçekleştirmiştir.
Tatu’nun aldığı ödülleri sıralayacak olursak :

•           1977 Uluslararası PRAG Baharı-Flüt Yarışması ikincilik ödülü (Çekoslavakya)
•           1978 Freiburg Musikhocschule Wettbewerd ikincilik ödülü (Almanya)
•           1978 Stuttgart Radyo-Televizyon Müzik Yarışması ikincilik ödülü (Almanya)
•           1978 Uluslararası Paris Flüt Yarışması ikincilik ödülü (Fransa)
•           1978 Uluslararası Doğu Almanya Markneukirchen Flüt Yarışması birincilik ödülü (Almanya)
•           1985  Uluslararası Kobe Flüt Yarışması birincilik ödülü (Japonya)

          1985 yılında Tatu’ya Uluslararası Kobe Flüt Yarışması’nda verilen birincilik ödülü, o yıldan 1997’ye dek verilen tek birinciliktir. Gülşen Tatu zaman zaman bu yarışmaya jüri üyesi olarak da katılmıştır.  1997’de dördüncü kez juri üyesi olarak katılarak, çeşitli konserler ve kurslar da vermiştir.
     1998 yılında dünyaca ünlü opera sanatçısı ve Prag Devlet Operası Müzik Direktörü Eva Randova tarafından davet edilmesi üzerine orkestra ile seslendirdiği “Carmen Fantezi” büyük ilgi görmüştür.
Gülşen Tatu İstanbul Festivali’nde Kremlin Oda Orkestrası ile çalıştı. 1999’da deprem sonrasında deprem yararına Moskova’da  Çaykovski Konservatuarı Konser Salonu’nda Kremlin Oda Orkestrası ile Mozart’ın Flüt Konçertosu’nu şef Misha Rachlewsky yönetiminde icra etmiştir.
     Mozart’ın Flüt Konçertolarını Salzburg Mozart Solistleri ve de Macar Devlet Orkestrası Şef Prof. Hikmet Şimşek yönetiminde Tatu, albüm haline getirmiştir. Türkiye’de düzenlediği kurslarla genç flüt sanatçılarına eğitim vermekte ve başarılı olanlarına destek vererek onları yurtdışında eğitmektedir. Kaliforniya Sacramento Üniversitesi tarafından davet edilen flüt sanatçısı, İngiltere’de Cardiff ve Norveç’te Trömsö Müzik Akademilerinde misafir profesör olarak flüt dersleri vermektedir. 1998 yılında Tatu’ya Devlet Sanatçısı unvanı verilmesinden sonra, bu unvan üzerine yaşanan yoğun tartışmalar nedeniyle unvanı reddetmiştir.
2004 yılında New York Flüt Derneği Gülşen Tau’yu davet etmiştir. Burada konser ve seminerler vermiştir. Manhattan Müzik Okulu, Mannes Müzik Okulu ve Juillard Müzik Okulu’nda flüt eğitimi vermiştir.

2004 yılında flüt-gitar ikilisi için yeni CD çalışmaları yapmıştır.

0 yorum:

Yorum Gönder

Copyright © Flüt'e dair herşey... | Powered by Blogger

Design by |Anders Noren Blogger Theme by NewBloggerThemes.com