Unutmayın siz onu bir gün bırakırsanız o sizi iki gün bırakır ! Flüt adına her türlü bilgi, materyal, soru ve isteklerinize cevap bulabileceksiniz. Saygılarımla müzikle kalın…

31 Mayıs 2015 Pazar

Şefika KUTLUER

Türk Flütçüler
Şefika Kutluer
          5 Mayıs 1961 tarihinde Ankara’da dünyaya geldi. Müzik hayatına babasının bir arkadaşının teşviki ile adım attı. İlkokul 4. sınıfa devam ederken konservatuar sınavlarına girerek Ankara Devlet Konservatuarı’na giriş yaptı. Enstrüman seçimlerini yapan komisyon onu flüte uygun buldu. Saki Şarıl’dan flüt eğitimi aldı. Kutluer 1979 yılında, devam ettiği Ankara Devlet Konservatuarı’ndan sınıf atlayarak 3 sene erken mezun oldu. Mezun olduktan sonra aynı yıl içerisinde Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası’nda flüt çalmaya başladı. Mithat Fenmen piyanosuyla, Şefika Kutluer’in ilk profesyonel konserinde ona eşlik etti. İtalyan hükümetinin daveti üzerine gittiği Roma’da Santa Cecilia Akademisi’nden yüksek lisans derecesi aldı. Bu akademide, Prof. Ançillotti, Prof. Vinçenzoni, Prof. Balboni, James Galway ve Viyana Filarmoni’nin baş flütçüsü olan Prof. Werner Tripp gibi flüt sanatçılarıyla solistlik kariyer çalışmaları gerçekleştirdi.
     1981 yılında Veletri Primavera Musicale’de yorumculuk ödülü kazandı. Şefika Kutluer’i önceden Roma’da dinlemiş olan Werner Tripp, onu Viyana’ya solistlik sınıfına davet etti ve Kutluer çalışmalarına İtalya’dan sonra Viyana’da devam etti.
     1985’te Viyana’da Uluslararası Flüt Yarışması’na ilk katılımında üçüncülük kazandı ve ertesi yıl 1986’da aynı yarışmaya yeniden katılarak dünya birincisi oldu. Yine 1985′te Türkiye’de Cumhurbaşkanlığı Kültür-Sanat Madalyası‘nı aldı. Konser turnelerinde 5 kıtada dünyanın pek çok yerine gitti. Katıldığı uluslararası müzik festivalleri, yaptığı radyo-televizyon programları ile beğeni topladı ve olumlu eleştiriler aldı. Uzmanlık sınıfı ve atölye çalışmaları yaptı.
     Birleşmiş Milletlerin 60. Yılı dolayısı ile Cenevre’de Birleşmiş Milletler Sarayında, İspanya sarayında Kral ve Kraliçe’nin huzurunda ve Japonya’da Prens Mikasa’nın himayesinde konserler verdi. New York Times eleştirmeninin taktığı unvan olan “Sihirli Flüt” lakabı ile tanınan Kutluer, dünyanın pek çok yerinde televizyon ve radyo programında çaldı. Ünlü İngiliz flütçü Ian Anderson, Kutluer için “Şefika’s Tango” adlı bir eser besteledi. Kutluer, Ian Anderson’ın grubu Jethro Tull ile birlikte “Şefika’s Tango” eserini de seslendirdiği konserler yaptı. Claude Bolling ile birlikte, ünlü flüt sanatçısı Jean Pierre Rampal’in anısına konserler verdi. Konser turneleri, programları, ödülleri ve yaptığı diğer işlerle dünyada tanınan ve festivaller ve müzik organizasyonlarınca aranan bir isim haline geldi.
     Kutluer’in 16 CD’si Pan Classical, Gallo International, Naxos ve Sony Classical gibi yabancı firmalar tarafından yayınlanmaktadır. Kutluer için, Ankara’da uluslararası bir festival düzenlenmeye başlatmıştır. 1.Uluslararası Şefika Kutluer Festivali “Doğu Batı ile Buluşuyor” Kutluer tarafından 2010 yılının 23 Eylül- 24 Ekim aylarında, 2. Uluslar arası Şefika Kutluer Festivali 24 Eylül – 27 Ekim 2011 tarihinde gerçekleştirildi ve her yıl aynı dönemde tekrar edilecektir. Albümleri dünya çapında beğenilmekte ve talep görmektedir. Beraber çaldığı ünlü şef ve orkestralar şunlardır: Zubin Mehta, Sir Charles Mackerras, Peter Breiner, İngiliz Royal Filarmoni Orkestrası, Berlin Filarmoni, İskoç Oda Orkestrası, Northern Sinfonia, Tokyo Senfoni Orkestrası, Litvanya Filarmoni, European Union Oda Orkestrası, Virtuosi Di Praga, Slovak Filarmoni Orkestrası, St.Petersburg Akademik Filarmoni Orkestrası, Zagrep Solistleri Kutluer’in flütleri Hammig ve Albert Cooper tarafından yapılmıştır. Ankara’da yaşayan sanatçı evlidir. T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı İzmir Devlet Senfoni Orkestrası’na bağlı olan Kutluer’in aldığı diğer ödüller şöyledir: 1995 Türkiye’de Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Nişanı aldı. 1998 yılında kendisine Devlet Sanatçısı Ünvanı verildi. 2000 yılında Macar Sahne Sanatları Derneği tarafından Inter-Lyra ödülü’ne layık görüldü. 2009 yılında İtalyan Devlet Nişanı aldı. Gallo International firması tarafından “Gallo Altın CD Koleksiyonu” ödülüne layık bulundu.

0 yorum:

Yorum Gönder

Copyright © Flüt'e dair herşey... | Powered by Blogger

Design by |Anders Noren Blogger Theme by NewBloggerThemes.com